KONSTNÄRER / KOMMUN

Alva Marlen Ljusberg och Henrik Ljusberg

Alva Marlen är en erfaren glesbygdsstrateg, vars samhällsengagemang och kulturintresse fört henne allt mer in i konstnärligt utforskande och gestaltning. Tandprojektet, som ingår i Sveriges konstföreningars årslånga satsning ”Samtidskonst, arrangörskap och publik” och utställningen ”Bit ihop och bit ifrån” (2014) är resultat av Alva Marlens idéer.

Henrik är graffitimålare och konstnär och driver Galleri Urbn Arts i Östersund. Hans fleråriga projekt ”Fagert är landet” har bland annat resulterat i en bok med samma titel, om jämtländsk graffiti och dess upphovspersoner. En film med jämförelser mellan graffitins roll i Sao Palo, Brasilien, och i Sverige är på gång.

Alva Marlen och Henrik kommer att verka i Bergs kommun.

Bodil Halvarson

Härjedalens kommun kommer att bli Bodils verksamhetsområde. Bodil är konstnär, utbildad på Hovedskous Målarskola i Göteborg och på Statens Kunstakademi i Oslo. Hon har haft flera separatutställningar i både Norge och Sverige. Bodil har också en utbildning som socionom och har bl a arbetat som konstpedagog och administratör i två sociala projekt, K-märkt Integration och Rehabilitering samt Back on Track, i Jamtlis regi. Uttalanden som ”empatiskt sätt” och ”har ett djupt medmänskligt intresse” har gjorts om Bodil.

Gert Andersson

Gert är en teaterutbildad multikulturpersonlighet och något av en renässansmänniska som kommer att göra Strömsunds kommun till en spännande kulturscen. Som idérikare, curator och producent till Gåxsjö kulturdagar 2014 och utställningar med möten mellan nationellt betydelsefulla konstnärer, finns hos Gert en både bred och djup kunskap om kulturkraft. Förutom att brinna för kultur har han sedan 80-talet intresserat sig för jord- och skogsbruk och drivit ett gårdsmejeri.

Sara Helene Gedda

Helene jobbade som illustratör på Rithuset i Stockholm, hemvände till Jämtland och är nu konstnären som kommer till Ragunda kommun med projektet ”Jag + skogen =sant”. Helene har länge funderat på skogen med utställningar som ”Huvudet fullt av skog” och ”Örat mot marken, berättelsen finns i jorden” som resultat.

www.sarahelenegedda.com

Martin Johansson

Martin är glesbygdskämpe med kulturen som verktyg. Han är skådespelare, regissör och ingår i Jämtlands Kulturkompani som drivit kulturprojekt som Strindberg Strindberg (och så vi) samt Du stackars barn. Han har också jobbat som nationell projektledare för Riksteaterns ”Ny text” och som kulturcoach i ÖFK. Martin är uppvuxen i Krokoms kommun och vill återvända dit med sitt projekt för att nyansera en bys nutidshistoria.

www.jamtlandskulturkompani.se

www.strindbergstrindberg.se

Po Hagström

Po växte upp i Östersunds kommun dit också hans projekt kommer att förläggas. Sedan Konsthögskolan arbetar Po med Stockholm som bas, där han verkar som konstnär, curator och konsult för offentlig konst. Utgångspunkter för Po’s konstnärliga engagemang är bl.a. mänsklig positionering och demokratisering av den offentliga miljön.

www.pohagstrom.org

Vanja Steinholtz

Sångerska, kompositör och musikproducent är Vanja, som kommer från Stockholm. Med projektet ”Ortens ljud” eller ”Fest i byn” kommer hon att verka i Bräcke kommun. Vanja har begränsad erfarenhet av glesbygdsliv men brinner för musiken och den energi som alstras ur ett gemensamt skapande. Hon är en van bandledare, sångerska och skriver för den jämställdhetsfrämjande musiktidningen Equalizer.

www.soundcloud.com/ameliaopie

Ulla West

Bördig från Jämtland, uppvuxen i Trollhättan, med bas i Stockholm. Ulla, som är konstnär, kommer att arbeta inom Åre kommun med ett projekt som handlar om närläsning, sökande av rötter, samtalande, kartläggning och att använda historieskrivning på nya sätt. Ulla ställer just nu ut på Konsthallen i Trollhättan. Tankegångar som bla handlar om att ”läsa sig själv bakifrån och förstå sig på att gå vilse”.

www.ullawest.com

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *