Kulturfestivalen på Storsjöteatern – något av en succé!

11-12 september var det dags för Konstgödnings Kulturfestival på Storsjöteatern i Östersund. För två dagar förvandlades teatern till rena kulturhuset med konsthändelser i alla vrår –  det var just så vi medverkande upplevde det! Publiken kom och gick – så många som ca 500 besökare sammanlagt och många stannade kvar under hela programmet för att återkomma dagen därpå. Festivalen pågick 16-20 på fredagen och 12-19 på lördagen – sammanlagt 11 timmars konstkoncentration med gott om besökare hela tiden.

Bodil Halvarson

”Bodil Halvarsons möten mellan nyanlända och ortsbor i Hede (…) är helt genialiskt i all sin enkelhet. Så vackert och självklart. Så borde all integration skötas”(Christer B Jarlås Östersunds-Posten 15/9 2015)

Fredagen bjöd på vernissage med utställningar av de nio konstgödningsprojekten som tillsammans fyllde teaterns båda våningar. Ansvariga konstnärer var på plats och många spännande samtal utspann sig med besökarna. Martin Johanssons ”Kluks Kvinnor berättar” var väl representerat med fotoutställning, bildspel, rekvisita, nyutkommen bok och flera av de medverkande kvinnorna på plats. I rummet intill huserade Ulla West med projektet ”Tolkningsföreträde, en matta”, mattor och berättelser från Hallen och Marby. Hallenmattan, en kopia av Marbymattan (1400-talet) vävd i Istanbul, en kopia av Marbymattan i ryateknik som bundits i Gärdsta, var alla utställda. I nedre hallen rullade ”Ladumålning i Hoverberg” en film av Henrik Ljusberg som ingår i graffitiprojektet längs väg 321. Inne i Studioscenen visades Karin Alfredsson och Micke Sundbergs film ”Tallen står på myren och håller upp sin krona” från Marntallsåsens naturreservat och körstycket ”Hur låter Sundsjö” av Vanja Steinholtz uppfördes av en tiohövdad kör från Sundsjö.

Kulturgodning01

En trappa upp mötte Gert Anderssons sju storskaliga modeller av de stjärnpelare som ska placeras ut i formen av Karlavagnen i Frostviken samt tre stora träskulpturer, ”Ankarede, Parallella världar”, ”Jormruet” och ”Messätern och Långviken”. Alva Marlen Ljusbergs installation ”Vi är fortfarande här” av kvinnors kroppskrafter längs ”321:an” visades i en ljusmonter. Helene Geddas handbundna konstbok och fotografier ”Om vi slutar vara här” om invånarna i Skyttmon ställdes ut intill. En projektion av ”De andra” i Lit av Po Hagström flankerade ingången till Bodil Halvarsons foto- och berättarutställning från möten mellan inbodda och nyanlända i Hede.  Alla konstnärer berättade om sina delprojekt från lilla scenen i foajén inför en stor publik. Kvällen avslutades på Stora torget med en suggestiv och berörande dans- och graffitiperformance av med Henrik Ljusberg, Josefine Olsson och Anna Norlén som ingår i Henrik Ljusbergs och Alva Marlen Ljusbergs projekt ”321:an”.

Torget2

 

Gerts2

 

Karin



De andra

 

Gertspelare

Lördagens Kulturfestival började med ett invigningstal av Terése Bengard från organisationen Hela Sverige ska leva. Därefter presenterades Konstgödningsprojektet av Kajsa Willemark. Under eftermiddagen hölls föredrag om olika aspekter av kultur i gles- och landsbygd:

Evangelia Petridou (doktorand I Statsvetenskap, Mittuniversitetet): The Value of Art: On the Uneasy Relationship between Art and (Rural Economic) Development.

Åsa Eriksson-Ahnfelt (frilansjournalist och utredare) och Catarina Lundström (regional biblioteksutvecklare): Kultur gör skillnad! Livskraft och attraktivitet – om kulturens betydelse i Sveriges gles- och landsbygder.

Jörgen Sparf (forskare Mittuniversitetet) och Lennart Samor (konstnär): Inlandsresan

Therese Zetterman (kommunalråd Bergs kommun): Spelade närheten till kultur någon roll i min uppväxt?

Panelsamtal2

Som avslutning hölls ett panelsamtal med representanter från en stor del av länets kultursfär. Samtalet modererades av Stockholms stadsbibliotekarie Katti Hoflin. Medverkande var regionråd Robert Uitto, länskulturchef Ingrid Printz, Catarina Lundström, Åsa Eriksson Ahnfelt, debattör och medlem i Jämtlands Kulturkompani Kristina Ernehed, frilansmusiker och skådespelare Anders Hedén, frilandsjournalist och musiker Jens Ganman, Evangelia Petridou. Utgångspunkterna för samtalet var frågeställningarna

  • Varför satsa på konst och kultur?
  • Hur ser behovet av konst och kultur ut i Jämtlands län?
  • Vad är likvärdiga förutsättningar för konst och kultur och hur skapar vi det på landsbygden?

Några av åsikterna som formulerades var: Kulturen hjälper oss att förstå stämningsläget i samhället. Kulturens egenvärde gör det olämpligt att mäta vad samhället tjänar ekonomiskt på kulturen. Konstgödnings mest positiva sidor är den demokratiska och medskapande utgångspunkten och initiativet att bjuda in och skapa mötesplatser för samtal och diskussioner. Dessutom har Konstgödning haft rätt ambitionsnivå och skala – en engagerad kultursommar i de medverkandes liv.

Mikael Rahm uppförde en bejublad monolog från lilla scenen mellan föredrag och panelsamtal. Sundsjöstycket uppfördes i stora Salongen där också filmen om Marntallsåsen visades under lördagen. Som avslutning på kvällen och hela kulturfestivalen kunde vi lyssna på Vanja Steinholtz och Axel Jonsson som framförde musik med sång och gitarr från scenen.

Festivalens mottagande var helt och hållet positivt – vilken häftig helg!!

NY-konstgödningKulturfestival-AFFISCH mindre variant

”(H)ela projektet rymde så mycket och har på olika håll runt i länet betytt så mycket”. ”Så mycket, så bra och allt borde få leva vidare en sväng till. Jag tycker att Jamtli eller kanske nya konsthallen på Frösön ge detta en chans till” (Christer B Jarlås Östersunds-Posten 15/9 2015)

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *