Ställa rätt frågor

skyttmon_700

Vart längtar du?
Känner du något ansvar för den här platsen?
Vem ser du upp till här och varför?
Vad betyder skogen för dig?
Ska skogen utveckla dig?
Vem passar att äga skog?

Jag blir osäker på vilka frågor jag ställer. Eller kanske mer på vilka svar jag får och vad det betyder. Jag bestämmer hur materialet ska se ut som kommer i slutet på sommaren. Genom mig ska Skyttmon återigen beskrivas av någon utifrån. Någon med ögon på en verklighet som delvis är dokumentär, delvis fiktiv. Inspelade samtal blir aldrig dokumentära i sak men det som sägs är på inget sätt riggat. Foton från personernas verklighet är på riktigt men jag gör ett urval av vad som ska synas och inte. Ingen i Skyttmon verkar tycka detta är något konstigt. Att jag dyker upp med frågor, gräver runt, lyssnar, skriva ner.

Varför inte då?

Möjligtvis att bandspelaren gör dem jag träffat lite nervösa initialt men aldrig i diskussion om slutresultatet.

Det är på ett sätt lätt att komma utifrån med ett projekt. Du och projektet tillskrivs attribut som engagemang / vilja / intresse, premissen är att du är där och efter ett tag inte. På ett annat sätt är det svårt för du kan aldrig skildra något inifrån. Inte med den korta tid som givits. Du kan inte heller kräva att du och dem som deltagit på dina och projektets premisser ska känna er lika delaktiga, lika mycket i det som händer.

Frågan som stannar kvar och är svårast att ställa är lika mycket min, som projektets, som Skyttmons.
To whom it may concern.

/Helene

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *