11-12 september var det dags för Konstgödnings Kulturfestival på Storsjöteatern i Östersund. För två dagar förvandlades teatern till rena kulturhuset med konsthändelser i alla vrår –  det var just så vi medverkande upplevde det! Publiken kom och gick – så många som ca 500 besökare sammanlagt och många stannade kvar under hela programmet för att återkomma dagen därpå. Festivalen pågick 16-20 på fredagen och 12-19 på lördagen – sammanlagt 11 timmars konstkoncentration med gott om besökare hela tiden.

Bodil Halvarson

”Bodil Halvarsons möten mellan nyanlända och ortsbor i Hede (…) är helt genialiskt i all sin enkelhet. Så vackert och självklart. Så borde all integration skötas”(Christer B Jarlås Östersunds-Posten 15/9 2015)

Fredagen bjöd på vernissage med utställningar av de nio konstgödningsprojekten som tillsammans fyllde teaterns båda våningar. Ansvariga konstnärer var på plats och många spännande samtal utspann sig med besökarna. Martin Johanssons ”Kluks Kvinnor berättar” var väl representerat med fotoutställning, bildspel, rekvisita, nyutkommen bok och flera av de medverkande kvinnorna på plats. I rummet intill huserade Ulla West med projektet ”Tolkningsföreträde, en matta”, mattor och berättelser från Hallen och Marby. Hallenmattan, en kopia av Marbymattan (1400-talet) vävd i Istanbul, en kopia av Marbymattan i ryateknik som bundits i Gärdsta, var alla utställda. I nedre hallen rullade ”Ladumålning i Hoverberg” en film av Henrik Ljusberg som ingår i graffitiprojektet längs väg 321. Inne i Studioscenen visades Karin Alfredsson och Micke Sundbergs film ”Tallen står på myren och håller upp sin krona” från Marntallsåsens naturreservat och körstycket ”Hur låter Sundsjö” av Vanja Steinholtz uppfördes av en tiohövdad kör från Sundsjö.

Kulturgodning01

En trappa upp mötte Gert Anderssons sju storskaliga modeller av de stjärnpelare som ska placeras ut i formen av Karlavagnen i Frostviken samt tre stora träskulpturer, ”Ankarede, Parallella världar”, ”Jormruet” och ”Messätern och Långviken”. Alva Marlen Ljusbergs installation ”Vi är fortfarande här” av kvinnors kroppskrafter längs ”321:an” visades i en ljusmonter. Helene Geddas handbundna konstbok och fotografier ”Om vi slutar vara här” om invånarna i Skyttmon ställdes ut intill. En projektion av ”De andra” i Lit av Po Hagström flankerade ingången till Bodil Halvarsons foto- och berättarutställning från möten mellan inbodda och nyanlända i Hede.  Alla konstnärer berättade om sina delprojekt från lilla scenen i foajén inför en stor publik. Kvällen avslutades på Stora torget med en suggestiv och berörande dans- och graffitiperformance av med Henrik Ljusberg, Josefine Olsson och Anna Norlén som ingår i Henrik Ljusbergs och Alva Marlen Ljusbergs projekt ”321:an”.

Torget2

 

Gerts2

 

KarinDe andra

 

Gertspelare

Lördagens Kulturfestival började med ett invigningstal av Terése Bengard från organisationen Hela Sverige ska leva. Därefter presenterades Konstgödningsprojektet av Kajsa Willemark. Under eftermiddagen hölls föredrag om olika aspekter av kultur i gles- och landsbygd:

Evangelia Petridou (doktorand I Statsvetenskap, Mittuniversitetet): The Value of Art: On the Uneasy Relationship between Art and (Rural Economic) Development.

Åsa Eriksson-Ahnfelt (frilansjournalist och utredare) och Catarina Lundström (regional biblioteksutvecklare): Kultur gör skillnad! Livskraft och attraktivitet – om kulturens betydelse i Sveriges gles- och landsbygder.

Jörgen Sparf (forskare Mittuniversitetet) och Lennart Samor (konstnär): Inlandsresan

Therese Zetterman (kommunalråd Bergs kommun): Spelade närheten till kultur någon roll i min uppväxt?

Panelsamtal2

Som avslutning hölls ett panelsamtal med representanter från en stor del av länets kultursfär. Samtalet modererades av Stockholms stadsbibliotekarie Katti Hoflin. Medverkande var regionråd Robert Uitto, länskulturchef Ingrid Printz, Catarina Lundström, Åsa Eriksson Ahnfelt, debattör och medlem i Jämtlands Kulturkompani Kristina Ernehed, frilansmusiker och skådespelare Anders Hedén, frilandsjournalist och musiker Jens Ganman, Evangelia Petridou. Utgångspunkterna för samtalet var frågeställningarna

  • Varför satsa på konst och kultur?
  • Hur ser behovet av konst och kultur ut i Jämtlands län?
  • Vad är likvärdiga förutsättningar för konst och kultur och hur skapar vi det på landsbygden?

Några av åsikterna som formulerades var: Kulturen hjälper oss att förstå stämningsläget i samhället. Kulturens egenvärde gör det olämpligt att mäta vad samhället tjänar ekonomiskt på kulturen. Konstgödnings mest positiva sidor är den demokratiska och medskapande utgångspunkten och initiativet att bjuda in och skapa mötesplatser för samtal och diskussioner. Dessutom har Konstgödning haft rätt ambitionsnivå och skala – en engagerad kultursommar i de medverkandes liv.

Mikael Rahm uppförde en bejublad monolog från lilla scenen mellan föredrag och panelsamtal. Sundsjöstycket uppfördes i stora Salongen där också filmen om Marntallsåsen visades under lördagen. Som avslutning på kvällen och hela kulturfestivalen kunde vi lyssna på Vanja Steinholtz och Axel Jonsson som framförde musik med sång och gitarr från scenen.

Festivalens mottagande var helt och hållet positivt – vilken häftig helg!!

NY-konstgödningKulturfestival-AFFISCH mindre variant

”(H)ela projektet rymde så mycket och har på olika håll runt i länet betytt så mycket”. ”Så mycket, så bra och allt borde få leva vidare en sväng till. Jag tycker att Jamtli eller kanske nya konsthallen på Frösön ge detta en chans till” (Christer B Jarlås Östersunds-Posten 15/9 2015)

Uncategorized

NY-konstgödningKulturfestival-AFFISCH mindre variant

Fredag:

16 – 17 Vernissage för utställningen Konstgödning Energi

17 – 18 Buffé finns till försäljning

17.50 – 18 Introduktion till Konstgödningsprojektet, Rolf Anderzon

18 – 20.30 Konstnärspresentationer av de nio Konstgödningsprojekten

19.15 – 19.30 Sundsjöstycket uppförs på Studioscenen

20.30 Graffitiperformance på torget

 

Lördag:

12 Utställningslokalerna öppnar

13 – 13.15 Invigningstal av Terése Bengard, Hela Sverige ska leva

13.15 – 13.30 Presentation av Konstgödningsprojektet, Kajsa Willemark

13.30 – 14.00 Evangelia Petridou: The Value of Art: On the Uneasy Relationship between Art and (Rural Economic) Development.

14.00 -14.30 Åsa Eriksson-Ahnfelt och Catarina Lundström: Kultur gör skillnad! Livskraft och attraktivitet – om kulturens betydelse i Sveriges gles- och landsbygder.

14.30 – 15.00 Paus. Sundsjöstycket uppförs i Salongen

15.00 – 15.30 Jörgen Sparf och Lennart Samor: Inlandsresan

15.30 – 16.00 Therese Zetterman: Spelade närheten till kultur någon roll i min uppväxt?

16.00 – 16.30 Paus. Monolog av Mikael Rahm

16.30 – 18.00 Varför satsa på konst och kultur? Hur ser behovet av konst och kultur ut i Jämtlands län? Vad är likvärdiga förutsättningar för konst och kultur och hur skapar vi det på landsbygden?

Panelsamtal under ledning av Katti Hoflin. I panelen: Gunilla Kindstrand, Kristina Ernehed, Anders Hedén, Catarina Lundström, Evangelia Petridou, Jens Ganman, Ingrid Printz och Robert Uitto

18.00 – Barmingel med musik

 

Med reservation för mindre ändringar i tidsupplägget

Uncategorized

Äntligen är det dags för Konstgödnings Kulturfestival på Storsjöteatern! Fredag den 11 september kl 16 öppnas utställningen och från kl 18 berättar de tio konstnärerna om sina delprojekt. Buffé finns att köpa och baren är öppen.

Lördag 12 september kl 12 öppnar utställningarna, kl 13 är det invigningstal och sedan pågår föredrag och samtal om konstens och kulturens roll i gles- och landsbygd under hela eftermiddagen.

Varmt välkomna!

 

Konstgîdningsspridare 2

                       Konstgödning med sprängkraft?

 

Henke målar lada i Hoverberg

                        Graffitiperformance på torget fredag 11/9

Uncategorized

Onsdag den 9 september är det boksläpp av illustratören Helene Geddas Konstgödningsprojekt ”Om vi slutar vara här” i Skyttmons bygdegård. 

”Om vi slutar vara här” är namnet på ett projekt som när det startade ville teckna en bild av en bys förhållande till skogen men som under tidens gång fått omvärdera och istället sätta människorna i fokus.

Resultatet är en konst- och reportagebok som spänner över perioden december 2014 – juli 2015 där både berättare och bybor tillåts teckna bilden av Skyttmon idag. Genom intervjuer, fotografier, tidningsartiklar och journaler framträder inte bara bilden av en jämtländsk by anno 2015 utan även hur fördomar och förväntningar från medialt håll präglar berättaren och lansbygdens självbild och kontext.

Kvällen börjar kl. 19.00 med högläsning ur boken. Helene Gedda ansvarar för vidare samtal och diskussion om tecknarens/skribentens ansvar och roll i bild- och textåterskapandet av en plats.
affisch

Uncategorized

En lång och mycket rik sommar i Hede med Projekt Konstgödning. Min del i projektet handlar om möten mellan nyanlända Hedebor och infödda Hedebor, deras berättelser och skapande. Jag har tillbringat många dagar på SFI, Svenska för Invandrare, i Hede, en mycket fin plats. Jag har fått träffa och lära känna fantastiska människor som jag aldrig ska glömma.

På väg upp till byn med Hussein och Aster och skön musik!

 

 

10574323_10204459022024949_1145183136821456461_n

 

 

Uncategorized

Det blev en fantastisk eftermiddag och kväll i Tavnäs föreningshus! Festivalens initiativtagare, musiker Vanja Steinholtz, hade tillsammans med ortsbor ordnat ett varierat musikaliskt program och utrymme för lokala hantverkare att visa sina alster. En stor publik kom och gick under fyra timmar långa och öppna föreställningen, lyssnade, tittade, tog en fika. Det rådde en varm och fin stämning i den så pietetsfullt renoverade föreningspärlan i skogsbacken.

Uruppförandet av Sundsjöstycket var grundorsaken till evenemanget. Den för tillfället namngivna Konstgödningskören sjöng det nyskrivna och vackra körstycket så att många av oss i publiken fick gåshud och tårar i ögonen – så häftigt! Ackompanjemanget bestod av inspelade ljud från vardagslivet i Sundsjö och texten utgår från samtal mellan ortsbor och Vanja om hur det är att bo i glesbygd. Vanja har skrivit melodin och satt samman delarna till ett musikstycke som den tillfälligt sammansatta kören övat in under sommaren. Ett mycket spännande samarbete med ett njutbart resultat!

Missade ni Tavnäsfestivalen och Sundsjöstycket så finns det möjlighet att höra det igen den 11-12 september på Storsjöteatern.

Tavnäs III Tavnäs IIIII Tavnäs I Tavnäs II

Uncategorized

Välkomna till Tavnäs föreningshus 15 augusti med början kl 16!

Sågkapar, politik, dieselångor och tystnad. Med smartphones och bandspelare har invånarna omkring Sundsjö spelat in ljud från hemorten. Kombinerat med samtal om livet i glesbygden har detta resulterat i ett körstycke med tillhörande text.

Musiker och kompositör Vanja Steinholtz har samarbetat med ortsbor och på lördag den 15 augusti är det dags för uruppförandet av körstycket som kommer att framföras av gruppdeltagarna. Flera andra lokala kulturutövare och mathantverkare kommer att medverka med sina alster; bland andra Bakgården, Lulux keramik, Revsund-Sundsjö sångkör samt Erika Tronde & Catharina Van Der Wie.

affisch-tavnas#4

 

 

 

Uncategorized

Ett fantastiskt lodjur, med Hoverbergets siluett avspeglat i ögonen, växer just nu fram på en laduvägg i Hoverberg. Det är graffitikonstnär Henrik Ljusberg som, i Konstgödnings namn, målar motiv med lokal förankring längs väg 321. Fler lador står på tur, så ett hett tips är att åka på graffitispaning i det efterlängtade vackra sommarvädret!

 

Henke målar lada i Hoverberg

 

 

 

 

 

 

Uncategorized

konstgodning_litsboken

Projektet ”De andra” i Lit samlar in berättelser om de som vistas i bygden men inte alltid visar sig.

Första redovisningen av projektet kan bli en inlaga i nästa upplaga av Litsboken.

Uncategorized

Projektet ”De andra” i Lit växer.

Senast är en hemsida som kommer uppdateras löpande under 2015: www.de-andra.se

Välkomna att delta med era historier!

Uncategorized