skyttmon_700

Vart längtar du?
Känner du något ansvar för den här platsen?
Vem ser du upp till här och varför?
Vad betyder skogen för dig?
Ska skogen utveckla dig?
Vem passar att äga skog?

Jag blir osäker på vilka frågor jag ställer. Eller kanske mer på vilka svar jag får och vad det betyder. Jag bestämmer hur materialet ska se ut som kommer i slutet på sommaren. Genom mig ska Skyttmon återigen beskrivas av någon utifrån. Någon med ögon på en verklighet som delvis är dokumentär, delvis fiktiv. Inspelade samtal blir aldrig dokumentära i sak men det som sägs är på inget sätt riggat. Foton från personernas verklighet är på riktigt men jag gör ett urval av vad som ska synas och inte. Ingen i Skyttmon verkar tycka detta är något konstigt. Att jag dyker upp med frågor, gräver runt, lyssnar, skriva ner.

Varför inte då?

Möjligtvis att bandspelaren gör dem jag träffat lite nervösa initialt men aldrig i diskussion om slutresultatet.

Det är på ett sätt lätt att komma utifrån med ett projekt. Du och projektet tillskrivs attribut som engagemang / vilja / intresse, premissen är att du är där och efter ett tag inte. På ett annat sätt är det svårt för du kan aldrig skildra något inifrån. Inte med den korta tid som givits. Du kan inte heller kräva att du och dem som deltagit på dina och projektets premisser ska känna er lika delaktiga, lika mycket i det som händer.

Frågan som stannar kvar och är svårast att ställa är lika mycket min, som projektets, som Skyttmons.
To whom it may concern.

/Helene

Uncategorized

IMG_0343

6 januari / Läser Erik Östenssons bok Jag ska ta hand om dig och önskar det är min och Skyttmons bok som kommer ut i september.

7 januari / Hör av mig till några i byn om att ses i januari för samtal. Linda och Totte svarar.

12 januari / Pratar med Linda och blir glad. Vi ska ses i januari, redan nästa vecka. Måste ha ett bra svar på varför jag är där.

14 januari / Får äntligen tag i Britt E. Tydligen haft fel nummer. Fick ”fatta att du har fel nummer” som ledtråd efter många sms och samtalsförsök från den okända.

19 januari / Träffar Linda och Totte och pratar om självbilder, hus och träflis.

21 januari / Får tag i Ing-Marie. Vi ska ses den 2 februari och prata mer.

1 februari / Bryter vänster arm i backen i Hovde. Helvete. Ont och fanskap.

2 februari / Ringer Britt och Ing-Marie och säger att jag inte tar mig till Skyttmon. Kan inte greppa bilratten.

7 februari / Blir helt fascinerad av bilder på histologi (läran om kroppens vävnader). För ett ögonblick ser jag hur omslaget till boken ska se ut.

9 februari / Ringer och mejlar Carina Landin på kommunen för möte om projektet. Får svar.

12 februari / Vart är vintern?

17 februari / Lång dag. Många intervjuer och möte i Hammarstrand. Förbannar väglaget på 344:an och filmar lite renar med mobilen.

19 februari / Får tag i Peter och bestämmer träff 2 mars. Vi ska prata om förutsättningar och förväntningar.

/Helene

Uncategorized

Erik_ostensson_640

Många jag pratar med om Jag+skogen=sant ger uttryck för att om någon/något riktar ljuset mot en avskild plats så ska de som bor där vara givet intresserade av att dansa med i musiken som den utomstående spelar upp. Varför finns den uppfattningen? Den där förväntan att man hjälper folk genom att ta av deras tid och då speciellt folk som man anser bor i periferin. Se, här kommer ljuset. Välj nu inte att sitta där och vara apart. Häng på, det blir kul. Jag looovar.

Men varför då?
Jag skulle antagligen själv säga nej till allt som liknade mitt eget projekt om jag var en av de tillfrågade på orten. Därför är jag ytterst glad och tacksam för att så många i Skyttmon dök upp på vårt första möte. Ni kommer slå undan fötterna på mig mer än en gång inser jag.

Som inspiration till vad jag har lust ska tryckas/göras till utställningen finns en bok av Erik Östensson som jag tycker är helt fantastisk. Jag ska ta hand om dig / I will take care of you heter den och är så fin att jag önskar det var min och Skyttmons bok som kom ut i höst.

Uncategorized